czwartek, 13 marca 2008

Dodatki do żywności - materiał z zajęć koła biologicznego

Substancje dodatkowe w środkach spożywczych objęte są w ustawodawstwie poszczególnych państw odrębnymi przepisami. Pierwszym i pod¬stawowym kryterium oceny i dopuszczenia środków dodatkowych jest bezpieczeństwo dla zdrowia ludzi. Kolejny istotny warunek - to korzyść i niezbędność zastosowania substancji dodatkowych w produkcji danego środka spożywczego.

Zgodnie z polskimi przepisami substancje dodatkowe dzieli się na następujące grupy:






Wszystkie te substancje dodawane do żywności są szkodliwe dla zdrowia i mogą spowodować groźne następstwa w organizmie. Spożywane - nawet w niewielkich ilościach - wraz z żywnością mogą wywołać określone zaburzenia. W oznaczaniu substancji dodatkowych stosuje się symbol E i zapis cyfrowy, np. E 180 – jest to czerwień litolowa.

ARTYKUŁ w formie pdf o dodatkach do żywności

STRONA INTERNETOWA poświęcona dodatkom do żywności, klikając na link E-numery otrzymasz wykaz wszystkich dodatków wraz z opisami ich działania, sprawdź sobie również pytania i odpowiedzi zamieszczone na tej stronie.

Brak komentarzy: