Substancje dodatkowe w środkach spożywczych objęte są w ustawodawstwie poszczególnych państw odrębnymi przepisami. Pierwszym i pod¬stawowym kryterium oceny i dopuszczenia środków dodatkowych jest bezpieczeństwo dla zdrowia ludzi. Kolejny istotny warunek - to korzyść i niezbędność zastosowania substancji dodatkowych w produkcji danego środka spożywczego.
Zgodnie z polskimi przepisami substancje dodatkowe dzieli się na następujące grupy:
Wszystkie te substancje dodawane do żywności są szkodliwe dla zdrowia i mogą spowodować groźne następstwa w organizmie. Spożywane - nawet w niewielkich ilościach - wraz z żywnością mogą wywołać określone zaburzenia. W oznaczaniu substancji dodatkowych stosuje się symbol E i zapis cyfrowy, np. E 180 – jest to czerwień litolowa.
ARTYKUŁ w formie pdf o dodatkach do żywności
STRONA INTERNETOWA poświęcona dodatkom do żywności, klikając na link E-numery otrzymasz wykaz wszystkich dodatków wraz z opisami ich działania, sprawdź sobie również pytania i odpowiedzi zamieszczone na tej stronie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz